Fjellmaraton i Beitostølen – En fantastisk naturupplevelse!

Lördag 28.e maj sprang jag Fjellmaraton i Beitostølen för andra gången, första gången jag sprang var i 2014.

Det är ett fantastiskt lopp, en naturupplevelse som är något alldeles extra. Du måste bara uppleva det själv!! Man startar på Valdresflya och målet är i Beitostølen. Vilken natur, högt uppe på fjället, underbar utsikt, fortfarande snöklädda bergstoppar, man springer med 2m höga snövallar längs sidorna av vägen. Tystnaden och lugnet där uppe kan man nästan ta på, en mycket speciell känsla och du tänker inte på att du springer.

Vi hade otur i år för vädrets makter var inte med oss. Man blir körd i buss från Beitostølen på morgonen, 2-1.5 h innan start. Det var mulet när vi lämnade Beitostølen, men ju högre upp vi kom desto sämre blev vädret. Väl uppe på Valdresflya möts vi av snöblandat regn, hård vind och en temperatur på 2 grader. Jag tog första bussen upp, jag visste att där fanns en värmestuga där uppe. Jag ville få plats i den för att få värma mig innan start. När vi väl kom upp fanns där ingen värmestuga, den hade dom rivit och det hade vi inte fått någon information om. Där fick vi stå! Ute i regn, snö, vind & 2 grader kallt. Som tur var hade jag dunjacka på mig men inget som värmde mina ben.

Jag var iskall när startskottet gick och dyngsur om fötterna. Det tog mig 5 km innan jag blev ordentligt varm. Men när jag väl började springa så bestämde jag mig för att ha fokus på det positiva, den vackra naturen, lugnet och tystnaden, inte hur kall jag var. Det är en kuperad bana, man springer bara på asfalt, nästan bara nedför de första 7-8 kilometrarna. Det är ganska tufft att springa så många kilometer i nedförsbacke, det känns i benen, framförallt anklar och framsida lår. I mitten av banan kommer en stigning på ca.5km, innan det går nedför igen mot mål i Beitostølen. Jag kom i mål på årsbästa, 1.41, trots en iskall start. Jag hade tur för precis när jag kom i mål öppnade himmeln sig och det började ösregna.

Trots den långa väntan i starten och den kylan som vi fick uppleva i år, är Fjellmaraton ett lopp som jag varmt kan rekommendera. Är det ett lopp du ska springa nästa år så är det Fjellmaraton. En naturupplevelse utöver det vanliga som bara måste upplevas! Fjellmaraton 2017 är 3.e juni!