Första gången på pallen!

Jessheim Vintermarathon 15.e nov 2015

I november förra året sprang jag Jessheim Vintermarathon för första gången (inte hel utan bara halv).

Det var första gången som jag sprang halvmarathon i Jessheim. Jag tävlar mycket varje år men brukar alltid avsluta min löpsäsong med Nökkelvann runt i oktober. I år ville jag pröva något nytt och ha en tävling sent på året. Jag hade gjort mina förberedelser som jag alltid brukar göra, ätit bra, sovit mycket och laddat med Vitargo. Jag var inte nervös utan bara spänd och förväntansfull. Vädret var helt perfekt, strålande sol från en klarblå himmel och bara ett par plusgrader.

När startskottet gick bestämde jag mig för att bara ta en kilometer i taget. Vanligtvis när jag tävlar så har jag alltid lagt en plan för mina lopp, både plan A & B. Det hade jag inte gjort inför detta loppet. Jag öppnade snabbare än jag brukar och kände mig lätt och fin i kroppen. När jag tävlar är oftast min andra halvdel av ett lopp snabbare än första. Jag hade bestämt mig för att inte titta på klockan, bara när jag passerade halvvägs. Vi sprang två varv på en 10km bana.

I alla fall när jag kom halvvägs tittade jag på klockan för första gången och såg att jag nästan hade satt nytt pers. Det gav mig massor av energi så det var bara att fortsätta löpa. Jag har alltid ett mantra när jag springer (men det är hemligt) och det sa jag till mig själv under hela loppet. När jag hade ca.2km kvar så tittade jag på klockan igen och såg att tiden var kanonbra. Jag la in extra växel sista kilometrarna. Det var ganska halt så det stoppade mig från att löpa så fort som jag egentligen ville. Jag kom i mål på 1.39, nästan nytt pers och en av de bästa halvmarathon jag gjort i hela mitt liv.

Mitt resultatet gjorde att jag för första gången i hela mitt liv hamnade på pallen. Jag kom på 3.e plats i min klass och 14.e totalt. Fick komma upp på prispallen och ta emot pris. Det är otroligt stort för mig. Denna tävlingen gav mig en enorm kick, självkänsla och massor av energi, att fortsätta min löpträning i vinter mot en ny löpsäsong. Min första tävling i år är Berlin halvmarathon 3.e april.  Jag längtar redan och förberedelserna är gott i gång.

IMG_2023

 

Mitt budskap till er: Ge aldrig upp, en dag är det din tur. Vi har dagar som är sämre och vi har dagar som är bättre. Jobba målinriktat och ha en plan med det du gör, då kommer resultaten och belöningen som den gjorde för mig. Även om det tog lite väl lång tid för mig, men bättre sent än aldrig. Tänk er! Jag har löpt och tävlat i långdistanslöpning i  mer än 30 år. Jag har aldrig fått komma upp på prispallen tidigare, så det var en enorm lycka. Men jag ger aldrig upp, har tro på det jag gör och följer min plan, det betalar sig förr eller senare. Jag är ett gott exempel på det.

Sätt er ett mål och anmäl er till ett lopp. Det sker alltid något med kroppen när man får en nummerlapp på bröstet. Sist men inte minst ha kul på vägen mot målet, variera löppassen, spring med en vän eller bli med i en löpgrupp.

Lycka till med er Vinterlöpning!