Min favorit soppa!

Sötpotatissoppa med getost & pumpakärnor

Hösten är årstiden då jag gärna äter soppa. Men denna sötpotatis soppan äter jag faktiskt året om, spelar ingen roll om det är sommar eller vinter.  Jag tycker den är supergod och blir aldrig trött på den. Pröva den gärna du också!

Soppa är så enkelt att göra. Det som tar tid är att skära upp grönsakerna el köttet som man ska ha i soppan, tillsätta buljong & kryddor, låta det koka, köra med en stavmixer och vips så är den klar. Jag gör ofta en dubbel sats så har jag mat i flera dagar. I min hektiska vardag så är det viktigt att jag planlägger mina måltider. I veckodagarna har jag inte så mycket tid, då blir det oftast enkel mat som går fort och laga men som innehåller alla de näringsämnen som jag behöver protein, kolhydrater & fett.

(Receptet är hämtat från coop.se)

Ingredienser:

 • 1 klyftad gul lök
 • 2 skivade vitlöksklyftor
 • 1 msk olivolja
 • 800 g skalad tärnad sötpotatis
 • 8 dl vatten
 • 3 msk grönsaksfond eller kycklingfond
 • 150 g getost
 • 0.5 citron, pressad saft
 • 0.5 tsk kajennpeppar
 • 1.5 tsk salt
 • 0.5 tsk svartpeppar
 • 50 g pumpakärnor
 • 3 msk olivolja
 • 2 msk färsk mynta

Så här gör du:

  • Bryn försiktigt lök och vitlök i olivolja i en rymlig kastrull i 2 minuter. Lägg i sötpotatisen och slå på vatten och fond. Koka tills potatisen mjuknat, cirka 15 minuter.
  • Tillsätt 3/4 av getosten, citronsaft och kryddor. Mixa med en stavmixer till en slät soppa. Späd eventuellt med mer vatten om soppan blir för tjock.
  • Rosta pumpakärnorna i en torr het panna 3–4 minuter. Rör om hela tiden, de bränner lätt vid.
  • Mixa eller mortla olivolja med mynta. Toppa soppan med resten av getosten, ringla över myntaoljan och strö över de rostade pumpakärnorna.

Smaklig måltid!