New York halvmarathon – Årets första tävling

Då var den genomförd! Årets första löptävling, halvmarathon i New York. Som alltid, har jag min första tävling tidigt på våren i slutet på mars eller början på april. Jag måste ha en tävling och ett mål tidigt på säsongen. Det gör mig mer motiverad att ge mig ut att träna under stormiga och regniga höstdagar, men även under vintern med snö, kyla, is och slask.

New York halvmarathon är ett lopp som jag haft högt upp på min önskelista i många år. Jag trodde det bara var att anmäla sig och betala så var allting klappat och klart. Men det visade sig att så enkelt var det inte. Det är ett lopp som är mycket attraktivt. De lottar ut startplatser precis som i många andra stora lopp. Men det vet jag sedan innan, att chansen för att få en startplats i ett lotteri är mycket liten. Men så läste jag av händelse att man också kunde seeda sig in på tid. Denna gången hade jag tur. I min åldersklass 45-49 skulle man ha sprungit på under 1.42 på halvmarathon i 2016. Jag blev överlycklig för det hade jag gjort. På Fjellmaraton i Beitostölen kom jag i mål på 1.40. Jag skickade in min anmälan och mitt resultat från Beitostölen och fick en startplats med en gång. Jag blev så glad. Nu var det bara att träna och jobba mot ett utav vårens stora mål. Vill du springa New York halvmarathon, anmäl dig i god tid. Anmälan öppnar någon gång i november, så håll utkik och anmäl dig på en gång. Startplatserna tar fort slut.

Hela hösten och vintern har jag tränat med New York halvmarathon i sikte. Träningen har gått bra och jag har varit skadefri, men jag har inte fått så många kvalitetspass som jag önskat. När den stora dagen närmade sig och det var dags att packa väskorna för att ge sig av, tänkte jag att det får bara gå som det går. Jag bestämde mig bara för att njuta av New York, loppet och ha det kul.

Jag kom till New York på fredagen, loppet gick på söndagen så jag hade ett par dagar på mig att komma i rätt dygnsrytm. Första starten var redan kl.7.30, så det var tidigt. Det var spått dåligt väder, kallt, mycket vind, regn och lite snö. Men när väl dagen kom så var vädergudarna med oss. Det var kallt, men lite vind och sol. Starten var i Centralpark på 72nd street och målgång på Wall street. Eftersom det var första gången ville jag vara ute i god tid. Det var säkerhetskontroll och ingången till startområdet var på 56th street, det var en bit att gå i Centralpark till själva starten. Det var inga problem att finna fram. Mycket välorganiserat och jag hade mycket god tid på mig, nästan lite för länge. Jag värmde upp och småjoggade för att hålla värmen.

Min start var inte förrän kl.8.10. Det var 3 olika “wave” och varje wave var indelad från AA-H. Jag hamnade i wave 3 och startgrupp H. Jag startade i absolut sista startgrupp av 25 000 som skulle springa. Startskottet gick och jag kom iväg ca. kl.8.30. Det var trångt i starten, många som sprang med musik, de hör inte när man vill springa om och förbi dem. Jag fick zick, zacka mig fram. De första 10km gick inne i Centralpark, kanonfin bana men trångt. När jag kom till 10km så hör jag någon ropa mitt namn, då stod min moster och sambo där och hejade på mig. Det gav mig ny energi, men jag kände mig inte speciellt sliten utan allt flöt på bra, kände mig lätt och fin i steget och hade hittat en bra löprytm. Trots att jag fick zick zacka mig fram låg jag på ca. 4.50-4.55/km. Efter 10km lämnade vi Centralpark och kom ut på Manhattan, sprang ned mot Times Square, där vi tog höger för att springa hela vägen mot mål, längs Hudson floden, ned mot Battery park & Wall street.

Det var massor av folk lägs banan som hejade fram alla löpare, amerikanare är ju lite tokiga. Jag njöt av varje sekund som jag sprang, hade en perfekt dag, då allt fungerade, förutom en liten dipp vid 16km. Jag saktade ned på tempot och fick stoppat i mig en gel, fick ny energi och då var det bara till att ösa på mot mål. Jag kom i mål på 1.45. Ett resultat som jag är mycket nöjd med. Mitt mål med New York Marathon var inte att jaga något personligt rekord, utan bara ha det kul, hitta en bra löprytm, njuta av New York och publiken. Detta är ett lopp jag verkligen vill springa igen, så jag vet vad mitt löpmål är i år. Att springa halvmarathon på en tid som gör att jag kan seeda mig in även för nästa år.

Den dagen blev det nytt svenskt rekord på halvmarathon för kvinnor. Sara Lahti kom i mål som första svenska kvinna på under 1.10. IMPONERANDE!